CVETNA NEDELJA IN PRIPRAVA NA VELIKO NOČ

09 Apr 2022 Neuvrščeni Ni komentarjev

Prvi dan velikega tedna se začne s cvetno nedeljo, ko se verniki spominjamo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem. Posebnost cvetne nedelje pa je blagoslov butar. Ponekod pa namesto butar blagoslovijo oljčne vejice, ki prav tako simbolizirajo palme ob prihodu Jezusa v Jeruzalem.

Ko se ozrem nazaj se spomnim kako smo z družino v vrtu za hišo nabirali spomladanske cvetice in zelenje za izdelavo butare. Moj oče je skrbno zvezal palice, dodal zelenje in cvetice, midve s sestro sva butaro okrasili s pisanim krep papirjem, mami pa je dodala še kakšno pomarančo. Spomin se kako smo v cerkvi otroci tekmovali med seboj kdo bo imel največjo in najlepšo butaro, ter jo ponosno dvigovali v cerkvi med obredom. Po maši je sledil blagoslov butar, nato pa smo eno blagoslovljeno butaro postavili v vrt in eno v hišo. Za veliko noč pa smo se s sestro sprehajale po travniku in nabirale trobentice, vijolice, razno zelenje, da smo potem v hlačne nogavice zavile jajca in nabrane rastline, ter vse skupaj dale kuhati v vodo z čebulnimi olupki, da so se jajca lepo rjavo obarvala na njih pa so ostali lepi vzorci teh rastlin. To je bila nekakšna naša tradicija in me ob tem preplavijo lepi spomini. Vendar po drugi strani, ko razmišljam o teh stvareh se tako znanje in tradicija hitro izgubita.

V našem domu smo v ta namen organizirali dve delavnici namenjeni za stanovalce. Prva delavnica je bila na četrtek 7.4., kjer je dom dišal po potici. Pridne roke stanovalcev so spretno zamesile testo za orehov kolač in naredile nadev, kuharice pa so v kuhinji poskrbele za peko. Ker pa je v Preboldu potekal že 17. Festival potic je Naš dom ponovno sodeloval na tekmovanju in razstavi dveh izdelkov, orehove potice, ki so jo pripravile naše kuharice in orehov kolač, ki so ga pripravili naši stanovalci. Naš dom je že nekajkrat sodeloval na festivalu potic, prejeli smo že bronasto, srebrno in zlato priznanje.

Naši stanovalci pa so na drugo delavnico, ki je potekala na petek 8.4. obujali spomine na njihovo otroštvo, kako so v mladosti izdelovali butare. V naši delavnici za cvetno nedeljo so stanovalci skupaj s pomočjo medgeneracijskega društva in Vranskih rožic izdelovali butarice, ob tem pa ni manjkalo veselja, klepeta ob kavi, predvsem pa skupnega druženja. Stanovalci so bili že željni druženja, ki jim ga je ta korona čas za nekaj časa odvzel. Tako je vsak s svojo spretnostjo in idejo izdelal svojo butaro, ki so jo, tisti, ki so lahko odnesli v nedeljo k maši na blagoslov. S tem pa smo se začeli pripravljati na prvi večji praznik Veliko noč. Kristjani na ta dan praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih, prav tako pa predstavlja praznik veselja in upanja. Na veliko soboto se namreč pripravljajo velikonočne jedi, ki jih nato nesemo k blagoslovu. Tako se peče potica, barvajo se jajca, kuha se prekajeno meso, pripravi se hren. Vsaka našteta jed pa ima svoj pomen in simbol. Na primer velikonočna jajca oz. pirh simbolizira večnost, Kristusovo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje. Otroci pa veliko noč povezujejo tudi z velikonočnim zajcem, ki raznaša darila, jajca pa skrije po polju in grmičkih, da jih lahko potem poiščejo. Te jedi potem položimo v pleteno košaro in jih nesemo k blagoslovu. Po nedeljski velikonočni sveti maši pa ljudje odhitijo na domove, zberejo se družine in uživajo v skupnem velikonočnem zajtrku. Velikonočni nedelji pa sledi velikonočni ponedeljek – praznik, dan namenjen sprostitvi, obiskom in druženju.

Veronika Petz, dipl.m.s
Vodja ZNO