ODPRTJE DEMENCI PRIJAZNE TOČKE V ZAVODU SV. RAFAELA VRANSKO

15 Sep 2021 Neuvrščeni Ni komentarjev

Dne 30.8.2021 je v našem zavodu potekalo slavnostno odprtje Demenci prijazne točke. Demenci prijazno točko sta otvorila naša direktorica Mag. Mojca Hrastnik in generalni sekretar Združenja Spominčica David Krivec. Podporo ob odprtju DTP nam je izkazal tudi župan občine Vransko Franc Sušnik ter predstavnica stanovalcev zavoda Ana Marija Bogataj.  Slavnostnega odprtja smo se udeležili tako zaposleni kot stanovalci. Naše kuharice so spekle tudi odlično torto, s katero smo se lahko posladkali. Dogodek, ki se nam je zaradi koronskih ukrepov vztrajno izmikal v zadnjem letu in pol, smo končno izpeljali in postali del velike družine demenci prijaznih točk po Sloveniji. Julija 2017 se je odprla prva demenci prijazna točka v Sloveniji, danes jih je že skoraj 250, številka pa vztrajno raste. 

DPT je točka, ki je namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem in vsem zaposlenim kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da čim več članov lokalne skupnosti prepozna osebe z demenco in jim zna pomagati. Na DPT se lahko obrnete po informacije, predvsem pa se seznanite z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov. Z odpiranjem demenci prijaznih točk prispevamo k oblikovanju demenci prijaznega okolja, k večji vključenosti oseb z demenco in njihovih svojcev v skupnost. Združenje Spominčica si z izobraževanjem javnih delavcev in drugih uslužbencev prizadeva ustvarjati demenci prijazno družbo. Namen ozaveščenosti in informiranosti je pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem, da s skupno podporo spodbujamo njihovo samostojnost in poskrbimo za ohranjanje njihovega dostojanstva. Cilji vzpostavitve mreže demenci prijaznih točk so predvsem zagotovitev aktivne vključenosti oseb z demenco v lokalno skupnost in boljšo ozaveščenost o demenci v lokalnem okolju. Več o Združenju Spominčica ter vse informacije lahko najdete na https://www.spomincica.si/ .

Zaposleni iz zavoda Iris Učakar in Jerneja Lakovšek sva se udeležili usposabljanja in pridobili potrebna znanja in informacije o demenci in tako smo kot zavod izpolnili pogoje za pridobitev demenci prijazne točke. V sklopu DPT vas bomo informirali o prvih znakih demence in o tem kako jih prepoznati, kako komunicirati z osebami z demenco, kako jim pomagati. Podali vam bomo informacije glede uporabe različnih storitev v skupnosti, informacije kam po pomoč in podporo, lahko boste pridobili izobraževalne zloženke, ki vas informirajo o demenci.

Veseli nas, da lahko tudi sami prispevamo k ustvarjanju demenci prijazne družbe.

Vabljeni! Socialna delavka Jerneja Lakovšek