OHRANJANJE DOBREGA PSIHIČNEGA POČUTJA V ČASU KORONAVIRUSA PRI STANOVALCIH V ZAVODU S. RAFAELA

07 Apr 2020 clanki Ni komentarjev

Trenutno dogajanje in razmere, ki so povezane z epidemijo koronavirusa, imajo velik vpliv na naše življenje in vsakdan, zaradi česar so naši dnevi zelo spremenjeni. Povsem razumljivo in normalno je, da se lahko v takšnih okoliščinah odzovemo z zaskrbljenostjo, strahom, tesnobo, žalostjo, razdražljivostjo, jezo.

Prisotni so lahko tudi občutki napetosti, pospešen utrip srca, glavobol, težave s spanjem.

Čeprav so ti občutki naravni odzivi na takšne okoliščine, je dobro skrbeti zase in za svoje bližnje.

V nadaljevanju je povzetih nekaj psiholoških napotkov, ki so nam lahko v pomoč za ohranjanje dobrega psihičnega počutja v času koronavirusa predvsem pri delu z starejšimi osebami , pri tem pa je še vedno potrebno upoštevati obstoječe ukrepe in priporočila.

Zelo pomembni so socialni stiki in pogovori stanovalcev s pomočjo telekomunikacijskih sredstev. Stanovalci imajo možnosti, da se pogovarjajo z svojci, prijatelji in drugimi, ki jim zaupajo. S pogovori se pomirijo in dobijo v misli, da gre za obdobje, ki je težko, a bo minilo. Z stanovalci je potrebno biti v tem času strpen, potrpežljiv, ponavljati razlage in pomagati pri spreminjanju njihovih utečenega vedenja.

Osebe s prehodnimi težavami v duševnem zdravju, osebe s kroničnimi boleznimi, socialno ogroženi in tudi zdravstveni delavci smo v tem obdobju lahko bolj dovzetni za psihološke stiske. Pomembno je, da se podpiramo in razumemo.

Zelo pomembno je, ko se pojavijo negativne misli, neprijetna čustva, da pomagamo z načini, da preusmerijo pozornost in se zamotijo s prijetnimi aktivnostmi.

Stanovalce opozarjamo tudi na te neprijetne občutke in jih osredotočamo na stvari, ki jih pomirjajo in se posvetijo aktivnostim, kot so npr. reševanje križank, branje, gledanje filmov, pletenje, šivanje. Ker je stanovalcem onemogočeno gibanje na prostem, lahko v sobi izvedejo kakšno gibalno spretnost, telovadijo na postelji ali na stolu, pri vseh tistih ki so še dovolj gibalno spretni.

Stanovalcem je zagotovljena kvalitetna in uravnotežena prehrana ter zadostna količina spanja, kar pripomore k ohranjanju fizičnega in psihičnega počutja.

Vzdrževati je potrebno pozitivno naravnanost in pomisliti tudi na stvari za katere smo lahko hvaležni. Tudi pohvale so zelo dobrodošle v tem obdobju.

Dogajanje postavimo v perspektivo in imejmo v mislih, da bomo z upoštevanjem priporočil pomembno pripomogli k zmanjševanju širjenja okužb z virusom in k zajezitvi posledic ter rešili življenja drugim. S skupnimi močmi bomo zmogli.

Zapisala Simona Novak, dipl. fizioterapevtka