PA JE PRIŠEL DECEMBER

06 Dec 2021 Dogodki Ni komentarjev

Leto je spet naokoli in začel se je veseli december. Mesec je dobil svoje ime po številnih praznikih in ljudski zabavi. Tudi krščanski verniki praznujemo meseca decembra praznik, spominjamo se rojstva Jezusa Kristusa.

Tudi pri nas v domu se je začel veselo. Obiskal nas je Sv. Miklavž. S seboj je imel seveda tudi svoje spremljevalce. Parklej je zganjal hrup s svojimi verigami in strašil naše stanovalce. Bil je prav zares strašen. Imel je telo pokrito z dlako, na rokah kremplje, glavo pa z rogovi in ogromnimi vampirskimi zobmi. Prava podoba zla, ki prihaja iz pekla. Prav dobro je okaral naše stanovalce. Tudi nekaj molitvic je bilo slišati. Seveda je bil ob Miklavžu tudi njegov angel, ki predstavlja podobo dobrega. Miklavž je obdaril naše stanovalce z darili. Stanovalci so bili neizmerno veseli obiska vseh treh prav tako pa tudi darila. Vse to jih je poneslo nazaj, v svoja otroška leta, ko jih je obiskoval Sv. Miklavž marsikoga pa tudi parkelj. Vsi se prav dobro spominjajo kako so molili in bili pridni, da so dobili zasluženo darilo. Miklvž pa tudi letos ni pozabil na otroke zaposlenih v Zavodu Sv. Rafaela. Tudi njim je pustil darila in pisma, ki pa jih bodo zaposlene odnesle domov, ker trenutno razmere še ne dopuščajo druženja v takšni meri. Prav gotovo bodo darila zelo veseli.

Danes pogosto pozabimo, da mesec december ni namenjen le obdarovanju, ampak tudi izkazovanju ljubezni in preživljanju prostega časa z družino, z ljudmi, ki nam največ pomenijo. Namesto dragih igrač, bi moral Sv. Miklavž otroke razveseliti z orehi, krhlji, figami, rožiči, tako kot je bilo to včasih. Na ta način bi gotovo pripomogli k ohranjanju tradicije.

Liljana Koban