ZAKAJ SO POMEMBNE MIŠICE MEDENIČNEGA DNA

08 Maj 2019 Dogodki Ni komentarjev

V mesecu marcu smo organizirali druženje stanovalcev in svojcev v Zavodu Sv. Rafaela Vransko, kjer jim je bila predstavljena zanimiva tema z naslovom Preventiva urinske inkontinence in vaje za krepitev mišic medeničnega dna.

Mišice medeničnega dna so pomembne za dobro delovanje sečnega mehurja in črevesja. Te mišice pomagajo pri zadrževanju urina, blata in vetrov. Po drugi strani prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča.

Do nepravilnega delovanja mišic medeničnega dna pride zaradi več dejavnikov, najbolj pogosti so; zaradi pomanjkanja redne telesne dejavnosti, prekomerna telesna teža, čezmerne obremenitve. Kronično zaprtje ali kronično kašljanje lahko raztegnejo mišice medeničnega dna. Nekatera nevrološka obolenja, npr. multipla skleroza ali možganska kap, lahko poškodujejo živce, ki oživčujejo mišice medeničnega  dna. Dolgotrajen pritisk, npr. pri daljšem kolesarjenju, lahko poškoduje živce.

Pri vajah za mišice medeničnega dna je pomembno, da krčite prave mišice in da je to krčenje pravilno. Predstavljajte si, da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in hkrati zaustaviti curek urina. Občutiti morate, da se mišice medeničnega dna  stisnejo in dvignejo. Pri ženskah ob tem pride do premika presredka navznoter, pri moškem pa mora ob tem priti do premika mod navzgor.

Zelo pomemben je tudi program vadbe.

Po zaključku predstavitve, so imeli stanovalci in svojci možnost videti kakšni so najbolj ustrezni medicinski pripomočki, s katerimi si nudimo učinkovito rešitev pri težavah z uhajanjem urina.

Zapisala Simona Novak, mag. zdr. ved., dipl. fiziot.